2014. január 2., csütörtök

Zoknikötés

 Megosztom veletek a zoknikötés egyik leírását, amit egy nagyon régi Kötés horgolás könyvből tanultam pár éve. Érdemes kipróbálni, nem túl nehéz, bár néhol bonyolultnak tűnik a leírás. Akinek már volt vastag téli zoknija, tudja, milyen jó érzés hordani a hideg téli napokon.

1. A zokni szára




Kb. 15 dkg fonalra és 5 db 3-as vagy 4-es kötőtűre lesz szükségünk. Használhatunk egyszínű fonalat, de ízlés szerint több színből csíkosra is köthetjük zokninkat. Felhasználhatjuk a maradék fonalainkat is.

A zoknit 56 szemmel kezdjük, egy tűre  14 szem kerüljön.
Sima-fordított kötéssel (patentmintával) kötjük a zokni szárát körbe. Én kb. 16cm-esre szoktam készíteni.

2. Sarokrész
16 cm után  2.és 3. tűt függőben hagyjuk. Az 1. és 4. tűn nyitott sorokban kb 4 cm-t kötünk simán. Ebből lesz a sarok. Ezután a szemeket 3 részre osztjuk. Középen 10, két oldalon 9-9 szemet hagyunk. Az első 9 szemet lekötjük, a középső 10 szemből 9 szemet lekötünk, és a 10. szemet a következő 9  szem első szemével együtt simán  lekötjük, majd megfordulunk. Az 1. szemet leemeljük, a sort fordítottan a középső csoport utolsó szeméig lekötjük. Az utolsó szemet a szélén lévő 9 szem 1. szemével együtt fordítottan lekötjük, majd megfordulunk. Az együtt lekötött szemek mellett 2 soronként a középső részen 1 szemet felveszünk. Mire az oldalrészek elfogynak, a középrészen a 10 szem 18 szemre szaporodik. 

3. Lábfej 
Két tűn 28 szem függőben van, a sarok alján 18 a szemek száma, A sarok oldalaiból 9-9 szemet szedünk fel. Így összesen 64 szemmel ismét körben kötünk tovább, a felső részt patentkötéssel, a talpát simával. 8 szaporított szemet a patent részhez 2 soronként jobbról és balról hozzáfogyasztjuk (4x1 szemet), így összesen 56 szem lesz a tűkön. A kisujjig kötjük, majd elkezdjük a fogyasztott részt a lábujjaknál. Itt csak sima kötéssel dolgozunk. Egy-egy oldalon a két fogyasztás között 3 szemet hagyunk  ( 1 körben 4 szemet fogyasztunk. ) A megmaradt 8 szemet együtt lekötjük. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése